Interviu cu doamna Silvia Terziu – președinte CONAF Timișoara

Interviu cu doamna Silvia Terziu - președinte al Sucursalei CONAF Timișoara

Interviu cu doamna Silvia Terziu – președinte CONAF Timișoara: “Am decis să mă întorc în România deoarece am simțit o nevoie urgentă de a fi alături de poporul meu, de a mă reintegra în mentalitatea românească, de a folosi experiența celor 17 ani petrecuți în afara țării pentru dezvoltarea comunității antreprenoriale.”

Ca mulți alți români care au ales să plece în străinătate, departe de locurile natale și de familie, Silvia Terziu și-a petrecut ultimii 10 ani în capitala Franței, la Paris, unde a absolvit cursurile renumitei Universități de Modă ESMOD Paris.

Tânără dar entuziasmată a pus bazele propriului brand de modă întro capitală europeană unde moda este la ea acasă. Viziunea ei era să-și dezvolte afacerea pe plan internațional, aducând în atenția publicului consumator produse grupate în colecții feminine  de calitate. Curajoasă și ambițioasă, Silvia Terziu participă cu produsele sale la diferite expoziții internaționale specializate care se țin în marile orașe cu tradiție pe piața de fashion: Dubai, Abou Dhabi, Istambul, Barcelona. La Paris, orașul său adoptiv, își distribuie colecțiile în  mai multe magazine multi-brand. Concomitent, este de remarcat implicarea sa în proiecte comune cu alți creatori de modă care se concretizează în defileuri sau showroom-uri în Paris.

Ca o încununare a muncii depuse, a realizărilor sale din domeniul modei, a venit cumva firesc propunerea de a face parte din juriul de absolvire a studiilor studenților Universitatii ESMOD, la inițiativa directorului acestei instituții de prestigiu mondial, propunere pe care Silvia Terziu a acceptat-o cu mare mândrie.

Ce anume te-a determinat să te reîntorci în România în condițiile în care mulți tineri decid să plece din țară?

Am decis să mă întorc în România deoarece am simțit o nevoie urgentă de a fi alături de poporul meu, de a mă reintegra în mentalitatea românească, de a folosi experiența celor 17 ani petrecuți în afara țării pentru dezvoltarea comunității antreprenoriale.

Am fost plecată din România timp de 17 ani in ultimii 20 ani, si am considerat că este un moment crucial pentru dezvoltarea mea de a reveni la origini și de a mă implica direct în diferite activități ale societatii romanesti.

Decizia o luasem în subconștient de ceva timp însă factorul determinant l-a avut doamna Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin CONAF cu care am avut o plăcută întâlnire la Paris și care mi-a detaliat problemele pe care le întâmpină antreprenorii români. Și am hotărât să mă întorc în țară. Odată ajunsă în Timișoara m-am implicat activ în Confederație, am apreciat viziunea clară despre ceea ce trebuie să însemne un antreprenor, ceea ce înseamnă să fi femeie antreprenor. Evident că am venit cu un bagaj de proiecte, precum acela de a organiza un eveniment internațional la Timișoara, renumitul “Le diner en blanc” parizian, iar pentru preluarea licenței acestuia eram în  negocieri de ceva timp.

Care consideri că sunt valorile tale pe care să le poti integra în CONAF?

Încrederea în tine presupune să redescoperi ceea ce ai pierdut de-a lungul timpului din cauză că te-ai lăsat dus de valurile vieții. Un om nu poate fi încrezător în forțele proprii decât atunci când știe ceea ce vrea și ceea ce îl definește. Chiar dacă avem calități și defecte trebuie să continuăm să descoperim însușiri proprii pentru că încrederea vine din siguranță. Iar siguranța o dobândești atunci când ai succes în ceea ce faci, practic îți demonstrezi ție însuți că ai muncit, ai învățat și te-ai pregătit pentru succesul mult dorit. Succesul, oricât de mic sau de mare ar fi el, se adună în recunoaștere, adică în validarea în fața celorlați a anumitor merite pe care le ai, a anumitor rezultate obținute într-un anumit domeniu.

Încrederea vine cumva din dorința pe care o porți în suflet, dorință legată de ceea ce vrei să faci în concordanță cu ceea ce ți se potrivește. Sunt o persoană care încearcă sa se dezvolte permanent și am identificat în CONAF o comunitate de antreprenori care vorbesc aceeasi limbă, care au aceleași scopuri: de a se ajuta și de a se îmbunătăți constant. Am găsit valori importante: respect, o bună înțelegere, am găsit activități care au ca scop dezvoltarea antreprenoriatului atât pe plan local cât și pe plan național, am găsit principii solide și valori care nu sunt de neglijat.

Nu conteaza culoarea politică atunci cand esti antreprenor. Știm că nu este ușor să fi antreprenor feminin, într-o lume dominată de bărbați, și știm că nu este deloc ușor să fi în același timp și mamă, soție, dar avem calitatea extraordinară de a gestiona aceste aspecte.

Ca antreprenor, mai presus de toate, cred că trebuie să ai un sprijin moral bun. Aventura antreprenorială este pavată uneori și cu eșecuri iar atunci cei dragi vor avea cu adevărat un rol de sprijin moral.

Ce planuri de viitor ai ?

 Acord o mare importanta familiei in acest moment. Lucrez la un proiect pentru o fabrică de confecții  în Timișoara. Problema care apare este cea a lipsei de personal calificat și aici activitatea mea personală se corelează foarte bine cu activitatea CONAF, organizăm evenimente și dezbateri pe aceasta temă, a calificării și a formării competențelor tehnice, în cadrul “Pactului pentru muncă”. Continui, în limita situației actuale, să mă deplasez la Paris, deoarece încă mai am activități și acolo, dar pot spune ca sunt fericită că pot lucra, ca mulți alții, de la distanță. Voi continua să fac parte din componența juriului Universitatii ESMOD. Am învățat că viața este prea scurtă pentru a aștepta ziua de mâine, fiecare zi este o mică viață pe care o trăiesc intens și, dacă ziua ar avea 48 de ore, nu mi-ar displace deoarece proiectele pe care doresc să le implementez sunt multe iar timpul zboară și nu se mai întoarce.

Interviu realizat de Carmen Burtea pentru Ziarul News-Editie Nationala, link articol.

No Comments

Post A Comment