Pactul pentru Tineri

România domină autoritar clasamentele europene ale abandonului timpuriu al școlii, cu peste 215.000 de tineri care nu și-au încheiat studiile. În ultimii patru ani, peste 100.000 de copii din România au abandonat școala, echivalentul unui oraș ca Suceava. Pandemia de Covid-19 a influențat negativ fenomenul abandonului școlar, iar criza energetică, inflația și transformările din piața muncii accentuează sărăcia, responsabilă în mare parte pentru abandonul școlar.  În 2021, peste 15% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 24 de ani nu terminaseră decât cel mult 8 clase în anul curent.

„Pactul pentru Tineri” își propune să identifice acele inițiative și programe educaționale care să permită tinerilor să-și completeze educația pentru a dobândi abilități necesare în piața muncii. Ne dorim prin acest demers să scădem măcar cu 1% rata celor care decid să abandoneze studiile și să găsim împreună cu Guvernul soluții care să conducă pe termen lung la reducerea abandonului școlar. Avem nevoie de programe de formare care combină pregătirea pentru muncă și abilitățile tehnice cu cunoștințele fundamentale, pentru a oferi mai multor tineri oportunitatea de a găsi locuri de muncă sau pentru a beneficia de oportunități de antreprenoriat.”, a declarat Cristina Chiriac, Președinta CONAF.

Pe acest fond, inițiativa complexă a „Pactului pentru Tineri”, își propune identificarea măsurilor privind reducerea abandonului, conștientizarea necesității educației vocaționale în școli, a formării continue și găsirea de soluții viabile este extrem de importantă.

CONAF aduce la masa dezbaterilor atât miniștrii domeniilor cheie în problemele tinerilor, cât și autorități locale, personalități influente ale comunităților locale, experți internaționali în educație și, nu în ultimul rând, reprezentanții mediului de afaceri.

Sponsor Principal

Parteneri

Parteneri Sociali

Parteneri Media