Formarea tinerilor în cadrul companiilor ar echilibra piața muncii

Implementarea Proiectului „Performanță prin educație practică” inițiat de Camera de Comerț și Industrie Brașov, în calitate de beneficiar al finanțării, în parteneriat cu Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, reprezintă o formă de a le oferi tinerilor absolvanți  inspirație și motivație pentru formarea profesională.

 

Proiectul Performanță prin educație practică completează strategia de educare și formare pentru piața muncii, bazată pe colaborarea dintre guverne, mediul de afaceri și organizațiile neguvernamentale. Conceptul de practică a reprezentat multă vreme un deziderat.

 

Programul proiectului Performanță prin educație practică este în concordanță cu Legea educaţiei naţionale care prevede obligativitatea efectuării practicii atât în sistemul de învăţământ preuniversitar, cât şi în cel universitar și, mai mult, vine în urma feedbackului obținut in urma derularii de cate CONAF a Pactului pentru Munca.

Astfel, stagiile de pregătire practică în cadrul filierei vocaţionale, organizate la agenţii economici care au devenit parteneri in acest proiect si au desemnat tutori pentru pregătirea practică a studentilor, au rolul de a pregati studentii ca viitori angajati sau viitori tineri antreprenori.

In urma consilierii din cadrul proiectului Performanta prin educatie practica s-a dovedit faptul ca o mare parte dintre studentii beneficiari isi doresc sa devina antreprenori, sa aiba propria afacere.

La acest moment, piata muncii este intr-o perioada de tranzitie. Unele profesii dispar, altele apar. Implementarea proiectului devine astfel o coordonata importanta in reglarea si ponderea insertieiin piata muncii, pliata pe o nevoie reala, exprimata de antreprenorii parteneri ai proiectului. Scopul proiectului este, de asemenea, sa arate cat de important este ca tinerii absolventi sa fie incurajati in exersarea profesiilor pe care le aleg si cat de mult conteaza modelul unui mentor, in cazul nostru, tutorele, care sa impartaseasca din expertiza personala. Studentii au nevoie de modele. De fapt, au nevoie de o siguranta si de incredere.

Cu aceasta abordare putem schimba perspectivele din piata muncii. Este nevoie sa acordam o atentie deosebita, sa identificam prin astfel de proiecte care sunt punctele tari si care sunt vulnerabilitatile la momentul actual. Perceptiile cat mai obiective și atentia acordata va schimba cu siguranta viitorul profesional al copiiilor nostri.

Formarea tinerilor in randul companiilor are ca rol creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și oferirea unor produse concurențiale, ca răspuns la nevoile clienților

Proiectul Performanță prin educație practică reprezintă ă investiție în educația copiilor, în viitorul nivel profesional al angajaților și al unor condiții de muncă mai bune.

În concluzie, proiectul este o componentă educaţională valoroasă şi eficientă ca instrument de formare profesională, cu o atitudine creatoare, atât în modul de realizare al activităţii, cât şi în relaţiile cu studenții, asigurând astfel o atmosferă care să permită stimularea creativă a studenților.

Obiectivul general al proiectului ”Performaţă prin educaţie practică” este creşterea oportunităţilor de inserţie pe piaţa muncii şi a relevanţei pregătirii practice pentru 245 de studenţi şi masteranzi printr-un program integrat de orientare, consiliere în carieră şi stagii de practică organizate în companii din sectoarele economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, care să asigure inserţia pe piaţa muncii a cel puţin 86 studenţi sau absolvenţi

 

Expert:

Alexandrina Ghiorghita Grancea

Semnătură:

 

Verificat,

Alina Paul – Coordonator

 

Vizat,

Viorica Pușcaș – Coordonator Partener

No Comments

Post A Comment