Cum să îți gestionezi fricile și obiectivele?

În cadrul proiectului video D’inspirație, realizat de Dana Tudor, jurnalist si consultant în comunicare, Andrei Roșu povestește despre cum și-a transformat pasiunea în afacere, despre auto-disciplină, transformare, temeri, cum îți cucerești propriile vârfuri și multe, multe altele. Am selectat pentru membrele CONAF câteva dintre cele mai inspiraționale momente din călătoria lui Andrei în depășirea limitelor, relatate chiar de el.

 

 

Sportiv de anduranță, blogger și reinventator, Andrei Roșu este românul care, din momentul în care și-a propus să devină un model pentru copiii săi, a fost de neoprit. Ai în față un finalist Double Iron Florida (7.6 km înot, 360 km bicicletă, 84.4 km alergare – în 35 de ore), Mexic Triple Ultratriathlon (11.4 km înot, 540 km bicicletă, 126 km alergare – în 48 de ore), Virginia Quintuple Ultra (19 km înot, 900 km bicicletă, 210 km alergare – în 126 de ore) și al celui mai greu ultratriatlon din lume – Arch 2 Arc (140 km alergare, 50 km inot – traversarea Canalului Manecii – 300 km pedalat), pentru a numi doar câteva dintre “vârfurile” pe care le-a cucerit. La doar doi ani dupa ce începea să practice sport de anduranță, intra în Guiness Book pentru performanța de a alerga 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente. Cum și-a transformat pasiunea în afacere, în cele ce urmează.

 

Când ai decis să participi la primul tău maraton, cel de la Polul Nord, ai optat pentru cea mai mare provocare pe care o puteai alege…

Da, pe care o puteam alege în acel moment. Pentru că rolul obiectivelor foarte mari este transformațional. În momentul în care îți alegi un obiectiv imposibil, în toată această călătorie, din momentul în care îl alegi până se întâmplă, te transformi, evoluezi.

 

În acest proces, în care te-ai pregătit pentru maraton, nu au existat temeri, frici, tentația de a renunța?
Temerile bineînțeles că există. Cea mai mare temere, surprinzător, nu era legată de alergarea propriu-zisă sau de condițiile în care voi alerga ci mai degrabă de faptul că urma să schimb 5 avioane și un elicopter la dus, 5 avioane și un elicopter la întors, eu având frică de zbor. Ce am observat este că poți folosi frica în mod constructiv, chiar și temerile mai puțin raționale, astfel încât să te pregătești foarte bine.

 

Ai mizat pe o formulă de viață și pe un model de afaceri foarte noi la momentul lor în România. Au fost clipe de îndoială în care să te gândești dar dacă aș face altceva, nu ar fi mai bine, mai sigur, mai ușor?

Cu siguranță îți vin o mie de gânduri în momentul în care faci o schimbare în viață. Ce am observat este că în loc să îți folosești energia pentru a te opune schimbării, mai bine o folosești pentru a-i da curs. Și într-un scop creativ.

Cu siguranță, în urmă cu 9-10 ani nu știam unde o sa ajung. Dar am avut sentimentul că sunt pe un drum bun. Și am explorat fiecare drum. Am învățat să zic mai des da, am învățat să zic mai des nu, atunci când era cazul, și, cel mai important, am învățat să-mi organizez mai bine agenda zilnică. Am observat că rutina mea este cam aceeași deci practic repet aceeași zi de mii de ori și în final o numesc viață. Și atunci mi-am dat seama că dacă fac mici ajustări în agenda zilnică în zona de productivitate, de oră de trezire, de gestionare a timpului și a proiectelor, atunci se schimbă toate zilele care urmează după aceea. La început nu m-a atras ideea antreprenoriatului în mod deosebit pentru că, ușor-ușor, în compania multinațională în care lucram din 2000, am devenit intraprenor. Trecerea s-a făcut gradual; prin 2013-2014, am creat un program pentru alergători pentru că primeam foarte multe întrebări, în general de la sportivi amatori care tocmai se apucaseră de alergare.

 

Se numea Coaching în Alergare – CIA prescurtat – și în fiecare lună mă întâlneam cu 10 participanți din program. Lucram și în echipă, și 1 la 1, alergam, vorbeam despre nutriție, despre time management, despre multe. A prins foarte bine și după doi ani aveam foarte multe cereri din țară sau din afara țării, de la români plecați care spuneau nu poți să faci ceva online, pentru că noi nu putem să venim la București, unde se defășoară programul? Și așa am avut ideea de a crea 42kRoșu – de la canapea la maraton în 4 luni, care a apărut în 2016. Și în perioada respectivă, deoarece făcusem și acest pas de a dezvolta programul și în același timp mă angrenasem într-un proiect foarte dificil dpdv logistic – traversarea Atlanticului într-o ambarcațiune cu vâsle, am decis să fac un pas lateral din compania unde lucrasem aproape 16 ani și să mă dedic antreprenoriatului.

 

De altfel este mult spus antreprenoriat, pentru că în continuare sunt soloprenor. Și zâmbesc când primesc mailuri sau îmi spun oamenii știi, Andrei, vorbește cu echipa ta de marketing, cu echipa de PR… Le zic stai puțin, că eu nu am pe nimeni. Sigur că mă ajută soția, din când în când, dacă sunt la un concurs și avem de răspuns unor membri din programele mele. Am externalizat fiecare zonă a business-ului meu la care nu mă pricepeam. De exemplu nu sunt un IT-ist foarte bun sau designer. Și atunci colaborez cu alți soloprenori sau antreprenori pentru a crea aplicații, pentru a face designul unor site-uri, pentru a integra diverse platforme.

 

Spui că una din cele mai mari realizări ale tale este faptul că ți-ai învins temerile…

Nu știu cât de mult le-am învins cât am învățat să trăiesc cu ele. Am în continuare frică de avion, dar am zburat de sute de ori de atunci.

 

Dana Tudor (danielatudor.ro)

Jurnalist, consultant comunicare, branding personal și employer branding

Co-fondator Chic-Elite.ro

No Comments

Post A Comment

Ultimele Articole