3 exerciții simple pentru a-ți depăși barierele mentale

exercitii simple pentru a-ti depași barierele mentale
Nu sunt suficient de... Așa îți răspunzi atunci când te întrebi dacă ești…

Bogată?
Frumoasă?
Isteață?
Curajoasă?
Creativă?
Demnă de ce este mai bun?

Dacă ți-ai spus vreodată că nu ești suficient de…, atunci, draga mea, trebuie să depășești aceste sentimente de inadecvare pentru a avansa către visurile tale. Adu-ți aminte ce făceai atunci când erai mică și îți propuneai să faci ceva – dacă vroiai să zbori, prindeai un prosop de umeri, întindeai brațele ca Superman și erai gata să zbori! Sigur, poate că te alegeai cu genunchii juliți după aceea dar credeai că poți zbura și nu stăteai pe gânduri!

Din păcate, pe măsură ce devenim… oameni mari, încurajarea obișnuită pe care o primim de la adulții din jurul nostru trece de la „poți fi oricine vrei să fii” la „ia uite ce vis stupid, du-te să găsești ceva mai util de făcut!”. Dintr-o dată, trecem de la încredere totală în noi înșine la zero încredere și ne resemnăm în locuri de muncă “utile”.

Convingeri auto-limitative

Adesea, confundăm lipsa de competențe cu lipsa de încredere în ceea ce putem face. Credințele limitative te împiedică să realizezi ce îți dorești. Ele se manifestă ca temeri și îndoieli în mintea ta, mai ales când ceva real este în joc. Cu cât sensul obiectivelor tale este mai puternic, cu atât mai mult creierul tău va manifesta aceste temeri și îndoieli. Credințele limitative vin în câteva forme: eu fac / nu fac așa ceva, ar trebui / nu ar trebui să…, eu sunt / nu sunt, alții sunt / vor spune că…

Gândește-te la unele dintre motivele pe care le-ai ales pentru a justifica de ce nu poți face ceva care are potențialul de a-ți schimba viața. Îți este familiar unul dintre aceste tipuri de raționamente?

Nu am suficientă experiență pentru această afacere.
Nu pot fi actriță pentru că nu sunt destul de înaltă.
Nu ar trebui să încep o afacere acum când economia merge atât de rău.
Nu sunt suficient de inteligentă pentru a începe o afacere.
Prietenii și familia mea (alții) ar râde de mine dacă le-aș spune că scriu o carte.

Dacă ai spus sau te-ai gândit vreodată la unul dintre aceste argumente, felicitări, ești doar un om!

Îți poți depăși propriile limitări

Uneori simți că nu ești capabilă să faci ceva chiar dacă ești. Iată câteva dintre exercițiile pe care le poți face pentru a te ajuta să îți depășești convingerile limitative.

Exercițiul 1:

– Când te vei confrunta cu o situație în care vei fi sigură că nu poți face față, observă ce convingere despre tine te oprește să obții ce îți dorești.

  • Apoi, întreabă-te de ce crezi că acest lucru este adevărat despre tine.
  • Motivul acestei convingeri ți se pare suficient de convingător?
  • Întreabă-te ce s-ar întâmpla dacă ai depăși acel blocaj. Care ar fi cel mai bun și cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla?

Exercițiul 2:

  • Amintește-ți ultima dată când te-ai simțit complet încrezătoare în ceea ce ai de făcut.
  • Care a fost contextul și ce ai făcut?
  • De ce crezi că te-ai simțit încrezătoare atunci?
  • Ai putea să preiei acel sentiment de încredere și să îl transferi în situația actuală?

Exercițiul 3:

  • Dacă o prietenă ar avea aceleași convingeri limitative ca ale tale într-o situație similară, ce i-ai spune? (Cei mai mulți dintre noi putem să vedem calități și capacități într-o altă persoană, dar nu reușim să le vedem în noi înșine).
  • Ai putea să îți spui și ție acele lucruri?

Cele trei exerciții de mai sus trebuie repetate constant pentru a-ți hrăni încrederea în tine și a te bucura de rezultate reale.

 

Dana Tudor (danielatudor.ro)

Jurnalist, consultant comunicare, branding personal și employer branding

Co-fondator Chic-Elite.ro

No Comments

Post A Comment