10 recomandări pentru a-ți începe cu dreptul propria afacere

Antreprenoriatul feminin se află în creștere iar potențialul său de dezvoltare este enorm. Estimările arată că dacă ar exista un echilibru între femeile și bărbații antreprenor, din punct de vedere numeric, produsul intern brut la nivel global ar putea crește cu 28 de miliarde de dolari până în 2025. Ce te poate ajuta pentru ca azi să îți începi cu dreptul propria afacere? Iată 10 recomandări.

  1. Nu îți fie teamă de eșec

Ieșirea din zona de confort este obligatorie atunci când decizi să lucrezi pe cont propriu. Adesea, femeile sunt mai afectate de eșec, fapt ce le poate diminua încrederea în sine. Nu lăsa ca acest lucru să se întâmple. Eșecul este o parte inevitabilă a succesului, din care învățăm.

Amintește-ți de sfatul lui George Burns: „cred sincer că este mai bine să eșuezi la ceva ce îți place decât să ai succes la ceva ce urăști să faci”.

  1. Obține feedback

Feedbackul este esențial pentru validarea afacerii tale. De asemenea, analizarea competiției te poate ajuta să înțelegi ce își doresc clienții. Va trebui să mergi dincolo de observarea site-urilor concurenților. Citește recenzii, găsește articole despre ei și discută cu clienții lor. Acordă o atenție deosebită opiniilor negative și întreabă-i pe oameni ce își doresc exact să obțină de la produsul sau serviciul pe care îl utilizează de  la competiția ta.

Această analiză aprofundată te va ajuta să determini punctele forte și punctele slabe ale companiilor concurente. Odată ce le vei găsi pe cele din urmă, ar trebui să le exploatezi, asigurându-te că produsul sau serviciul tău acoperă acest decalaj.

  1. Continuă să înveți

Cheia creșterii, a inovării și succesului este cunoașterea. Fiecare antreprenor de succes este un cititor avid. CEO-ul mediu citește până la 60 de cărți pe an. Dacă nu îți place să citești, încearcă să asculți cărți audio, să urmezi cursuri online ori de formare continuă.

  1. Devino un expert în domeniul tău

Piața s-a schimbat, dar oamenii încă mai prețuiesc autenticitatea și expertiza. Poți să îți demonstrezi cunoștințele prin intermediul angajamentelor de vorbit în public, al relațiilor publice și / sau al unui blog. Vrei să fii cât mai vizibilă posibil, prin urmare lucrează la o listă de locuri unde dorești să fii văzută, de la TV, la YouTube și podcast-uri. Publicarea ca blogger invitat al unei platforme online este o altă modalitate excelentă de a obține expunere.

  1. Ai nevoie de ceva? Cere!

Pe măsură ce navighezi prin valurile antreprenoriatului, vei găsi resursele de care ai nevoie, de la capital la cunoștințe. Dă-ți seama ce te ajută cel mai mult la un anumit moment al afacerii și întreabă pe toată lumea despre resursa respectivă, de la cei pe care îi întâlnești personal, până la grupurile de Facebook și LinkedIn din care faci parte.

  1. Evită persoanele negative

Vei întâlni o mulțime de oameni de o calitate îndoielnică sau care nu te înțeleg pe tine și visurile tale. Încearcă să îi eviți pe toți cei care, într-un fel sau altul, nu te inspiră să evoluezi.

  1. Network. Network. Network.

Dacă vrei să construiești o afacere mare și de succes, nu o poți face singură. Trebuie să îți depășești teama de respingere și să tratezi networkingul ca pe un job. Cantitatea de colaborări și conexiuni care pot fi obținute de la o rețea dezvoltată și în același timp activă este de neprețuit.

  1. Fă-ți planuri mari

Femeile își subestimează adesea propriul potențial și nu au visuri suficient de mari. Este important să accesezi motivul interior profund din spatele afacerii tale și să te gândești la moștenirea pe care vrei să o lași în urma ta.

Ellen Johnson Sirleaf, președintele Liberiei, a spus: „Mărimea visurilor tale trebuie să depășească întotdeauna capacitatea ta actuală de a le atinge. Dacă visurile tale nu te sperie, nu sunt destul de mari”.

  1. Alătură-te CONAF

Antreprenoarele pot scurta calea către succes învățând din succesul și eșecurile altora. Este important să ai alături mentori, pentru a te asigura că nu rămâi blocată în propria minte sau în cantitatea covârșitoare de informații de pe web.

La CONAF întâlnești:
–              antreprenori cu experiență în găsirea soluțiilor practice pentru dificultățile și problemele din mediul de afaceri românesc sau internațional;
–             oportunități de relaționare la un nivel înalt de pregătire profesională;
– sprijin în consolidarea afacerii și poziției în cadrul comunității de antreprenori locali și regionali.

  1. Ai încredere în tine!

Crede că poți face ce îți propui și ai parcurs mare parte din drum spre obiectivul tău! Este important să îți păstrezi încrederea chiar și atunci când lucrurile nu avansează cum ți-ai dori și să fii convinsă că lumea are nevoie de contribuția ta.

Femeile care încep o afacere sunt, de obicei, cele care ajută lumea să devină un loc mai bun. Odată ce le echipăm cu instrumentele și cunoștințele necesare, vom vedea un mediu de afaceri inovator divers, tolerant, aflat în căutarea unei lumi mai bune.

 

Dana Tudor (danielatudor.ro)

Jurnalist, consultant comunicare, branding personal și employer branding

Co-fondator Chic-Elite.ro

No Comments

Post A Comment