Mentorul, avantajul tău competitiv

Mentoratul poate oferi un avantaj oricărui profesionist, la orice nivel de carieră s-ar afla. În cazul femeilor, în special al celor aflate în poziții de conducere, acompanierea de către un mentor poate face diferența în evoluția lor.

O parte dintre provocările femeilor de afaceri nu provin neapărat din mediul lor de lucru, ci mai degrabă din interior, din propriile lor frici și temeri. Cu îndrumarea unui mentor de încredere, ele pot învăța să depășească obstacolele interne și externe care le trag înapoi și să continue să își dezvolte cu succes proiectele. Iată cinci întrebări utile pentru identificarea mentorului potrivit:

De ce admir această persoană?

În primul rând, ar trebui să vezi dacă admiri persoana pe care o ai în vedere să îți fie mentor pentru realizările sale și experiența din industrie. Mentorul tău ar trebui să fie, în mod ideal, cineva care îți împărtășește viziunea profesională și poate chiar a reușit să atingă obiectivele pe care ți le propui și tu.

Când ai identificat pe cineva care credezi că ar putea fi un bun mentor pentru tine, evită să întrebi persoana respetivă, în mod direct, dacă este dispusă să te îndrume. Începe cu o invitație la cafea sau la prânz și încearcă să afli mai multe despre experiența sa, despre modul cum gândește, pentru a-ți face o idee mai bună despre modul în care ar funcționa relația voastră profesională.

Aș lucra bine cu această persoană?

Deși este posibil să fi identificat pe cineva care îndeplinește cerințele tale cu privire la mentorul ideal, este important să știi că poți comunica bine cu persoana respectivă. Pentru a fi sigură că se întâmplă acest lucru, poți începe colaborarea pentru un proiect pe termen scurt,  pentru a evalua ulterior compatibilitatea modului vostru de lucru.

Mentorul trebuie să fie o sursă de susținere, de inspirație și trebuie să aibă disponibilitatea de a acorda importanță nevoilor tale.

Poate să mă îndrume spre obiectivele mele profesionale?

Mentoratul nu înseamnă că ai alături pe cineva care îți spune ce mișcări să faci, ci care te încurajează să găsești singură răspunsurile.

Un mentor eficient trebuie să nu judece, să fie un ascultător activ, empatic și foarte plin de compasiune, oferind sfaturi numai atunci când este întrebat. Persoana mentorată, la rândul său, trebuie să fie deschisă la idei noi, să acționeze pe direcția stabilită, să fie pregătită să se adapteze și să facă schimbări, dacă acestea sunt necesare.

Este această persoană fericită în cariera sa?

Dacă o persoană aparent de succes urăște în secret anumite aspecte legate de cariera sa –  colegii, locul de muncă etc. – probabil că nu este mentorul ideal. Caută pe cineva care iubește cu adevărat ceea ce face și reușește să găsească sau să creeze contexte de care să fie mulțumit.

Dacă persoana pe care o admir spune „nu”?

Când le ceri oamenilor din timpul lor, există posibilitatea ca ei să spună „nu”. Este posibil să fie prea ocupați și să nu aibă timp sau poate că trec printr-o etapă în plan personal care nu le permite un nou angajament în acest moment.

Dacă se întâmplă acest lucru, înseamnă că există cineva chiar mai bun pentru tine. Întreabă printre prieteni, caută pe Google oameni care au reușit în industria în care activezi sau chiar roagă-l pe potențialul mentor abordat inițial dacă îți poate recomanda profesioniști care ar putea dori un mentee.

Indiferent de persoana aleasă, ai în vedere că un bun mentor este cineva care crede în tine și își face timp pentru tine. Îți oferă instrumente, exerciții, recomandări de cărți și conexiuni ce te pot sprijini pentru a avansa pe calea ta.

 

Dana Tudor (danielatudor.ro)

Jurnalist, consultant comunicare, branding personal și employer branding

Co-fondator Chic-Elite.ro

No Comments

Post A Comment