IMM-urile și antreprenoriatul feminin – rol crucial pentru dezvoltarea economică
Adunarea IMM-urilor (SME Assembly) din acest an, primul eveniment de acest gen de la începutul pandemiei și până în prezent, care a avut loc zilele acestea în Slovenia, este cel mai important eveniment pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Europa. Conferința are loc o dată pe an în timpul săptămânii europene a IMM-urilor. Împreună cu rețeaua de reprezentanți ai IMM-urilor, adunarea creează structura de guvernare în domeniul antreprenorial. Delegații Adunării IMM-urilor au discutat despre modul în care companiile abordează tranziția digitală, inovația, educația pentru a asigura o dezvoltare durabilă și ecologică continuă.
Pentru prima dată în acest an, prelegerea de debut a evenimentului a fost susținută de un non-economist. Medicul profesor Lučka Kajfež Bogataj a ținut discursul în fața a sute de delegați. În calitate de pionier în cercetarea impactului schimbărilor climatice și beneficiar comun al Premiului Nobel pentru Pace în 2007, profesorul Bogataj a vorbit despre efectele schimbărilor climatice asupra IMM-urilor, punându-se accent pe rolul IMM-urilor în realizarea tranziției către o economie durabilă.
Cristina Chiriac, președintă a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), prezentă la eveniment, a declarat: „În cadrul discuțiilor s-a avut în vedere necesitatea de a pune economia verde și transformarea digitală în centrul tuturor strategiilor pentru IMM-uri. Nevoia de a rămâne împreună, uniți, cu aceeași viziune și de a fi rezilienți este obligatorie pentru a obține redresarea economică rapidă. De asemenea, s-a discutat despre importanța antreprenoriatului feminin în contextul în care rolul femeilor în cadrul companiilor mici și mijlocii s-a triplat în materie de experiență și know-how. Nu în ultimul rând, este impetuos necesar ca IMM-urile să fie sprijinite prin politici publice adecvate întrucât ele reprezintă suportul durabil de dezvoltare al oricărei economii”.
În cadrul discuțiilor s-a pus foarte mult accent, de asemenea, pe educație și inițiativa privată. Creativitatea, gândirea inovativă, educația antreprenorială și vocaționala (mindfulness) încă din școala primară, pot garanta accesul pe viitor al tinerilor într-un mediu de business care să le confere afaceri de success, cu impact economic important.
„Ceea ce noi susținem de mult timp în spatiul public a fost certificat și în cadrul SME Assembly: nevoia de introducere a educației antreprenoriale și a consilierii vocaționale în școli, coroborată cu încurajarea antreprenoriatului feminin. Aceștia sunt piloni cheie de dezvoltare a unui mediu de business sănătos și stabil. Încurajarea de a vedea pandemia ca o oportunitate de a explora noi modele de lucru, creșterea accesului la resurse pentru femeile antreprenor pentru a ajuta antreprenorii în general și oferirea instrumentelor UE IMM-urilor pentru a le ajuta să acorde prioritate transformării digitale reprezintă punctele cheie pe care trebuie să ne concetrăm pentru a putea depăși perioada dificilă pe care o traversam ”, a concluzionat președinta CONAF.
Pe parcursul discuțiilor din Slovenia, delegații au aflat despre rolul crucial pe care îl joacă IMM-urile în economia europeană. Sesiunea despre suveranitatea digitală a evidențiat importanța dezvoltării atitudinilor de colaborare și a lăsării în urmă a mentalităților. În cadrul sesiunii privind menținerea întreprinderilor pe linia de plutire în perioadele de criză, vorbitorii au subliniat necesitatea de a se concentra pe reziliența IMM-urilor și pe crearea de instrumente de redresare pe practicile existente. Sesiunile de închidere au oferit perspective despre antreprenoriatul feminin în timpul crizei, accesul la finanțare pentru IMM-uri și planuri de sprijin.
Delegația Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin a fost condusă de președinta Cristina Chiriac, alaturi de vicepreședinta CONAF, Nicoleta Munteanu și președinta PADIR, Corina Munteanu.
No Comments