Stagiu de practică, cea mai importantă etapă în formarea profesională

Stagiu de practică, cea mai importantă etapă în formarea profesională

 

Proiectul „Performanță prin educație practică” inițiat de Camera de Comerț și Industrie Brașov, în calitate de beneficiar al finanțării, în parteneriat cu Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, reprezintă o formă de a le oferi tinerilor absolvanți  inspirație și motivație pentru formarea profesională.

Anii terminali reprezintă pentru studenți etapa în care se orientează către programele de practică ce dobândesc experienţa care îi va face mai încrezători în propriile abilităţi şi vor învăţa, în afara lucrurilor specifice locului de muncă, despre managementul timpului, disciplină, comunicare eficientă, gândire logică şi critică.

Studenții sunt provocaţi în cadrul proiectului „Performanță prin educație practică” să facă echipă cu colegii lor mult mai experimentaţi şi, în acest mod, pot să îşi formeze obiceiurile de muncă.

În timpul stagiului, atunci când se confruntă cu provocarea de a atinge obiectivele impuse de organizaţia în care lucrează, studenții ajungă să-şi cunoască mult mai bine aptitudinile. Un alt avantaj este oportunitatea de a începe o carieră şi de a-şi crea o reţea profesională.

Când un  student se alătură unei companii, persoanele lângă care lucrează îl vor privi ca pe un coleg, ca pe o persoană care îşi va aduce contribuţia pentru succesul comun, iar dacă practicantul dovedeşte că poate deveni util în acel angrenaj, angajatorul îl va putea considera o valoare pe termen lung, putând sa îi ofere un loc de muncă după absolvire, acesta fiind și obiectivul proiectului Performanță prin educație practică, mai ales că sunt destul de mulți angajatori, destule companii cu renume care s-au alăturat proiectului, dându-le șansa de a începe de undeva, de a învăţa direct de la specialiști.

Importanţa și atractivitatea unor astfel de stagii constă în însușirea și dezvoltarea unor abilități profesionale aplicate, precum munca în echipă, șansa de a câștiga experiența profesională reală și, la final, de a obține un loc de muncă permanent în domeniul de lucru ales.

De cealaltă parte, prin aceste programe de stagii de practică, angajatorii au posibilitatea de a atrage în cadrul companiei lor tineri valoroși, pe care îi pot forma, îndruma și ulterior angaja în regim permanent. Selectarea unui proaspăt absolvent într-un program de practică presupune seriozitate, orientare către învăţare și perfecţionare, precum și deschiderea de a dobândi abilităţi profesionale noi. Proiectul are în vedere identificarea și adaptarea studenților la o piață a muncii dinamică, flexibilă și inclusivă, ținând cont de cerințele antreprenorilor.

Obiectivul general al proiectului ”Performaţă prin educaţie practică” este creşterea oportunităţilor de inserţie pe piaţa muncii şi a relevanţei pregătirii practice pentru 245 de studenţi şi masteranzi printr-un program integrat de orientare, consiliere în carieră şi stagii de practică organizate în companii din sectoarele economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, care să asigure inserţia pe piaţa muncii a cel puţin 86 studenţi sau absolvenţi

 

Expert:

Alexandrina Ghiorghita Grancea

Semnătură:

 

Verificat,

Alina Paul – Coordonator

 

Vizat,

Viorica Pușcaș – Coordonator Partener

 

No Comments

Post A Comment