Concursul internațional Data Science WiDS Datathon, sub egida Stanford University, debutează în România!
România va găzdui, în premieră, pe 5 februarie 2022, începând cu ora 9.00, concursul academic de anvergură internațională în domeniul “data science” – “Women in Data Science (WiDS) Datathon Workshop” – organizat de Think Thank 360 sub egida Stanford University SUA. Concursul precede Conferința mondială „Women in Data Science” (WiDS) din data de 7 martie 2022, și va aduce în prim plan echipe care doresc să își perfecționeze abilitățile în domeniul științei datelor, la nivel mondial această comunitate ajungând la peste 100.000 de pasionați de date din peste 85 de țări.
Concursul este susținut de Wolters Kluwer România, partener strategic, in colaborare cu Academia de Studii Economice București, partener academic și Universitatea Forțelor Terestre Sibiu, partener academic Regiunea Centru, susținut de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.
În cadrul competiției de la București vor participa echipe românești din mediul academic, privat și guvernamental care vor concura, la nivel internațional, cu echipe de profesioniști cu tradiție în domeniul data science. Tema de anul acesta a concursului o reprezintă schimbările climatice și energia verde, iar datele puse la dispoziția concurenților au fost adunate cu aportul experților Climate Change AI (CCAI), Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab), US Environmental Protection Agency (EPA) și MIT Critical Data. Câștigătorii acestui concurs internațional, dar și clasamentul național vor fi anunțați la Conferința WiDS „Women in Data Science” Romania, din 7 Martie.
„Suntem recunoscători Think Tank 360 și partenerilor lor pentru că au adus WiDS Datathon în România”, a declarat Judy Logan, Co-Director al Inițiativei Women in Data Science (WiDS) de la Universitatea Stanford. „WiDS Datathon permite participanților să-și perfecționeze abilitățile în știința datelor răspunzând astfel provocărilor de atenuare a impactului negativ produs de schimbările climatice”, a concluzionat Judy Logan. La rândul său, Mariana Ungureanu, fondator Think Thank 360, a declarat: “Este o adevărată onoare și un privilegiu să organizăm acest concurs internațional la București. Astfel, punem România pe harta avangardei mondiale în data science și arătăm potențialul pe care țara noastră îl are în acest domeniu. Tema de anul acesta este de mare actualitate și importanță, pentru că schimbările climatice globale și impactul lor asupra vieții au devenit una dintre cele mai mari provocări ale generației noastre”.
Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale erei noastre din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru întreaga planetă, iar cercetarea volumelor mari de date este o mare oportunitate în identificarea de soluții care să faciliteze managementul științific al problemelor climatice.
Sponsorii principali ai evenimentului sunt: OMV Petrom, Banca Comercială Română, Google Romania, Adobe Romania, eMAG, UNIQA, MHS Trucks și Data Booster. La categoria parteneri amintim: Automobile Bavaria (BMW), Aerotravel, Lotus Cosmetics, Radiocom, Adara Spa, Starbucks și entitățile patronale: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA.
Alina Popa, CFO OMV Petrom, susține: ”Noile tehnologii și digitalizarea sunt fundamentale pentru progresul și dezvoltarea sectorului energetic. Credem că drumul către o energie curată începe cu procesul de inovare și digitalizare, factori cheie ai strategiei noastre de dezvoltare pentru 2030.”
La rândul său, Thomas Kolarik, Vicepreședinte Executiv Operațiuni & IT Banca Comercială Română a declarat: „Conversațiile despre influența științei datelor asupra progresului societății sunt o necesitate, iar proiectele precum WiDS Datathon, care aduc împreună nevoile comunității, rolul inovației și tehnologiei și egalitatea de gen, ne ajută să stabilim o conexiune și un plan de acțiune, cu măsuri concrete, pentru a face o schimbare în societate.”
Evenimentul va putea fi accesat gratuit pe platformele Wolters Kluwer România, Think Thank 360 și pe pagina de internet a ASE București, fiind dedicat tuturor celor interesați de data science, în special în domeniul schimbărilor climatice. Printre speakerii evenimentului se numără: Ligia Deca, consilier prezidențial Administrația Prezidențială, Pamela Ward, Ambasada SUA, reprezentant al departamentului comercial pentru Europa de Est, Prof. Univ. Dr. Dorel Paraschiv, Prorector ASE București, Prof. Univ. Dr. Ghiță Bârsan, Rector al Academiei Forțelor Terestre Sibiu, Doctor Chang Sun, Institutul de Data Science al Universității din Maastricht, Szep Robert Secretar de stat, Ministerul Mediului, Liviu Rogojinaru, Consilier Ministru, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Alina Popa, CFO OMV PETROM, Thomas Kolarik, COO Banca Comercială Română, Răzvan Nicolescu, membru al Consiliului de conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie, Marina Bârlescu, Cognitive & Analytics leader IBM Romania, Remus Racolță, Data& Analytics ING Bank.
No Comments