”Pactul pentru Tineri” ajunge în Drobeta Turnu Severin

Pactul pentru Tineri

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) organizează vineri,  24 noiembrie 2023, la Colegiul Național ”Traian” din Drobeta Turnu Severin, începând cu ora 11:30, dezbaterea publică din cadrul programului național pentru reducerea abandonului școlar „Pactul Pentru Tineri”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UNICEF, cu susținerea sponsorului principal OMV Petrom.

Monitorul Social a făcut public un nou raport care aruncă o lumină sumbră asupra stării sistemului de învățământ din România. Datele alarmante evidențiază faptul că țara noastră se confruntă în continuare cu una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană, în timp ce majoritatea statelor membre au reușit să înregistreze o scădere semnificativă în ultimii ani. Raportul evidențiază o stagnare în lupta împotriva abandonului școlar în România, cu o rată constantă de 15,6% în 2022, comparativ cu 17% în 2013. În același interval de timp, media europeană a înregistrat o descreștere de la 12% la 9%, subliniind discrepanțele marcante între performanța României și a altor state europene. Datele regionale arată o variație semnificativă, de la o rată îngrijorătoare de 23% în regiunile Sud-Est și Centru, la 16,7% în regiunea Sud-Vest, până la 7,9% în București.

Conform datelor prezentate, există o corelație semnificativă între elevii care părăsesc școala prematur și rata de sărăcie în ocupare. Acest lucru se referă la persoanele care, deși au un loc de muncă, nu reușesc să obțină venituri suficiente pentru a asigura o viață decentă. Rata de sărăcie în ocupare din România atinge un nivel îngrijorător de 14,5%, situându-se printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană și depășind semnificativ media europeană de 8,5%.

În plus, datele Eurostat subliniază că România înregistrează cel mai mare procent din UE de persoane (34,5%) aflate în situație de risc de sărăcie sau excluziune socială. Această realitate accentuează nevoia urgentă de măsuri integrate pentru a combate nu doar abandonul școlar, ci și sărăcia structurală ce afectează populația țării.

Județul Mehedinți se confruntă cu provocări demografice și sociale semnificative, precum un spor natural negativ (-2.044 în 2022) și un număr considerabil de șomeri (5.651 șomeri în august 2023). În acest context, Pactul pentru Tineri se impune ca o inițiativă vitală. Prin cooperarea dintre autorități, organizații neguvernamentale și sectorul privat, Pactul pentru Tineri poate constitui un instrument esențial în construirea unui viitor mai prosper pentru tinerii români. Prin angajamentul comun și implementarea unor strategii inovatoare, Pactul pentru Tineri are potențialul de a aborda atât problemele educaționale, cât și cele socioeconomice, contribuind astfel la crearea unei societăți mai echitabile și prospere.

”Reducerea abandonului școlar este un deziderat pe termen lung, iar combaterea lui trebuie să depășească dificultățile de dezvoltare ale societății, discrepanțele de venituri sau diferențele dintre mediul urban și rural. Este imperios necesară găsirea de soluții aplicabile local, nu abordări generaliste. Este timpul să intensificăm eforturile la nivelul fiecărei școli, al fiecărei familii în direcția descoperirii și ocrotirii vocației fiecărui elev. Visez și lupt pentru ca stigmatul sărăciei, al pantofilor tociți sau etniei blamate să fie eradicat, iar lenea, neimplicarea sau bigotismul să fie izolate și puse la zid. Nu mai este timpul în care istoria să ne permită vacanțe! Și mâine, în Drobeta Turnu Severin, invit fiecare membru al ceea ce trebuie să fie o comunitate locală puternică, să caute, să aplice, să construiască alături de noi și de partenerii noștri.”, a declarat Cristina Chiriac, președintă CONAF.

Aceasta este a noua dezbatere publică organizată de CONAF în cadrul programului național „Pactul pentru Tineri”, după evenimentele anterioare desfășurate cu succes în județele Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui, Hunedoara, Gorj și Vâlcea. Pactul pentru Tineri a fost lansat în septembrie 2022.

Toți cei care doresc să se implice, să participe la Pactul Pentru Tineri, sunt invitați să trimită un email la adresa rsvp@conaf.ro

No Comments

Post A Comment