Programul de incluziune economică, socială și de sănătate a femeilor refugiate din Ucraina în România

Programul de incluziune economică, socială și de sănătate a femeilor refugiate din Ucraina în România

Context și necesitate

În 2024, România găzduiește aproximativ 86.000 de refugiați din Ucraina, 47% dintre refugiați sunt femei, iar 33% sunt copii. Aceste femei se confruntă cu dificultăți de integrare, în special din cauza barierelor lingvistice și a resurselor limitate de formare profesională​, suferă de anxietate și stres post-traumatic și se confruntă cu bariere în accesarea serviciilor de sănătate și educație.

Aceasta este o provocare uriașă, deoarece multe dintre ele au nevoie de adăpost, de acces la piața muncii, educație și servicii de sănătate. Fără un sistem bine structurat, multe femei refugiate se luptă să găsească stabilitate și oportunități de dezvoltare personală și profesională.

CONAF a creat Empowering Hope, un program integrat, abordare 360 grade, de sprijin pe termen scurt, mediu și lung, care adresează vulnerabilitățile cheie.

Obiective proiect

Incluziune economică durabilă

Crearea de oportunități pentru angajare și dezvoltare profesională în cele 6 județe selectate, oferind formare și mentorat.

Schimb de bune practici

Organizarea a 6 conferințe locale pentru a facilita schimbul de idei și bune practici, implicând experți naționali, antreprenori și comunitatea locală.

Educație și formare profesională

Dezvoltarea unui cadru de învățare flexibil și accesibil prin cursuri de limba română și competențe digitale.

Prevenție în sănătate

Promovarea coeziunii sociale prin activități de prevenție și planificare a sănătății într-un mod pozitiv și prietenos.

Beneficiari

Beneficiari Direcți

Femeile refugiate din Ucraina, care vor participa la conferințele locale, sesiuni de formare online, mentorat și activități de prevenție în sănătate. Acestea vor dobândi competențe esențiale pentru integrarea economică, socială și educațională în România, precum și sprijin psihologic și pentru sănătate.

Beneficiari Indirecți

Familiile femeilor refugiate vor beneficia de stabilitatea și securitatea pe care acestea o vor câștiga prin integrarea în România, având acces la resursele economice și de sănătate oferite prin proiect.

Companiile care vor participa la programul de job shadowing și mentorat vor avea ocazia să colaboreze cu noi talente, contribuind astfel la dezvoltarea unei forțe de muncă diversificate.

Comunitățile din cele 6 județe implicate (București, Tulcea, Constanța, Iași, Suceava și Brașov) vor avea de câștigat de pe urma creșterii coeziunii sociale și a integrării economice a refugiatelor.

Structura proiectului

1. Conferințe

2. Programul de formare profesională și educațională

După fiecare conferință, programul va continua cu sesiuni de formare în format online, accesibile pentru participantele din toate cele 6 județe

3. Programul de mentorat și „Job Shadowing”

4. Programul de suport psihologic și prevenție „Prevenție și planificare a sănătății”

Impact

Proiectul Empowering Hope va avea un impact semnificativ asupra unui număr mare de persoane și comunități din România.

Picture8
Picture9