Cristina Chiriac

Cristina Chiriac, câmpulungeancă de origine, este doctor in economie al Academiei Române și are o vastă expertiză în management acumulată pe parcursul a cincisprezece ani de activitate atât în sectorul administrativ cât și în cel privat.

Specializată în finanțe, bănci, burse de valori și asigurări, evaluator, consultant și auditor financiar, practician în insolvență, mediator și arbitru internațional în mediere, Cristina Chiriac publică numeroase articole de specialitate, participă la conferinte, dezbateri pe teme economice atât naționale cât și internaționale iar în noiembrie 2016 publică singura carte relevantă în materie de privatizari: Marea Privatizare, numărându-se astfel printre puținii economiști ai României care au cercetat un subiect de o asemenea amploare, acoperind derularea întregului proces de restructurare a proprietății, de la debut și până în prezent și determinând rata de succes a procesului de privatizare a peste 7.700 de companii.

După ce a asigurat managementul World Trade Center București și, înainte, al unor importante instituții de stat precum Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului conducând în calitate de Vicepreședinte departamentele de Postprivatizare și Insolvență, Cristina a decis în anul 2012 că se regăsește cu adevărat în zona de antreprenoriat, pe care în prezent o susține cu toate forțele, militând pentru reformarea sistemului și promovarea antreprenoriatului.

Ca recunoaștere a meritelor sale Cristina primește titlul de Ambasador al antreprenoriatului feminin, făcând parte din „Reţeaua Europeană a Femeilor Ambasadoare ale Antreprenoriatului” şi de Mentor al antreprenoriatului feminin, făcând parte din „Reţeaua Europeană de Mentori pentru Femeile Antreprenor” titluri acordate de către Comisia Europeană în anul 2010, respectiv 2011.

Pentru că este și mamă, nu doar femeie de afaceri, Cristina Chiriac a inițiat mai multe proiecte de caritate dintre care amintim campania de ajutorare a copiiilor bolnavi de tuberculoza „Ajută-i să respire!”
Cristina Chiriac este Președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, una dintre cele mai importante asociații non-profit pentru antreprenoriat ale cărei baze le-a pus în 2013, împreună cu mai mulți antreprenori, și prin intermediul căreia militează pentru drepturile antreprenorilor, cu accent pe intreprinderile mici și mijlocii, susține educația antreprenorială și contribuie activ la promovarea și încurajarea antreprenoriatului în Romania, după cum spune chiar ea.

În anul 2017, Cristina Chiriac alături de alte antreprenoare pune bazele primei construcții patronale dedicate antreprenoriatului feminin și astfel se naște Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor.
8 Martie 2018 intră în istoria antreprenoriatului feminin din România cu lansarea oficială a Federației Patronatelor Femeilor Antreprenor, o entitate dedicată comunităților femeilor de afaceri din România. Inițiativa de a înființa FPFA vine într-un moment important și corelat puternic cu statutul, evoluția și necesitățile femeii antreprenor din România.

Flori de ie” reprezintă proiectul de suflet al Cristinei Chiriac în el se regăsesc toate ingredientele pentru care militează: antreprenoriat, dezvoltare rurală, egalitate de șanse, promovarea valorilor romanesti dar și a originilor. Viena, Londra, Shanghai, Abu-Dhabi, New York, Tokyo, Dubai sau Moscova sunt doar cateva dintre capitalele mari unde Cristina Chiriac a avut curajul să expună ia românescă demonstrând astfel că ia românescă reprezintă cel mai bun ambasador al României și revitalizând în același timp un segment important, al meșteșugurilor.

Mândră de originile ei, Cristina povestește pe blogul său www.cristinachiriac.ro

Fiecare viaţă este o poveste şi fiecare poveste are un tâlc. La fel ca în viaţă, şi poveştile se contruiesc în timp.

Şi tot în timp toate cele trăite ori povestite se desluşesc. Bucurii sau tristeţi, certitudini sau îndoieli, defecte şi calităţi toate dau măsura omului care sunt. Cu fiecare alegere pe care am făcut-o, dar mai ales cu fiecare lucru pe care am ales să nu-l fac, mi-am croit un destin. Ceea ce sunt este alegerea mea şi acest fapt descrie perfect raţiunea mea de a fi. Tot ceea ce simt şi gândesc mă defineşte în modul cel mai intim fiindcă sunt eu în tot ceea ce fac. Sunt eu şi cei de lângă mine. Sunt eu şi prietenii mei. Sunt eu, familia mea, prietenii mei şi voi cei cărora doresc să le spun că îmi pasă.

M-am născut în Câmpulung Muscel. Undeva în Argeş. De crescut am crescut în mijlocul unei familii de oameni oneşti şi îndărătnici. Loiali unei tradiţii, părinţii mei se încăpăţânau să nu uite cu nici un chip ceea ce trebuia uitat în mod oficial şi convenit pe linie de partid. Deşi bine înfipţi în solul tradiţiei, ai mei n-au ezitat nicio clipă să evalueze avantajele viitorului. Au trăit efectiv cu speranţa că într-o zi noi, copii lor, o vom duce mai bine decât au dus-o ei. Am crescut bunăoară în ambianţa unui echilibru dintre memorie şi prezent, dintre ceea ce sunt şi ceea ce pot deveni. Încă din primii ani de şcoală, în casa copilăriei mele, nume precum Theodor Aman, Ion Barbu sau Nicolae Golescu, ca să amintesc doar câţiva dintre ei, aveau o rezonanţă familiară