Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă public îngrijorarea față de eliminarea cotei de gen în conducerile companiilor de stat, ca urmare a modificării art. 5 alin. (5) din OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Noua formulare a textului de lege condiționează aplicarea cotei minime de gen, în componența consiliilor de administrație ale companiilor cu capital integral sau majoritar de stat, de rezultatele procesului de selecție, eliminând caracterul său obligatoriu și transformând-o într-o recomandare dependentă de context. Considerăm această schimbare un regres major în ceea ce privește politicile publice de promovare a egalității de șanse și de tratament între bărbați și femei în sfera decizională.
Versiunea anterioară a actului normativ era aliniată principiilor conținute de Legea nr. 202/2002, privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și impunea în mod clar ca minimum o treime dintre administratorii unei societăți de stat să fie femei și cel puțin o treime să fie bărbați. În schimb, forma actuală introduce o formulare vagă, care reduce semnificativ eficiența aplicării principiului reprezentării echilibrate. Este de neînțeles care a fost rațiunea reală a acestei modificări și în acest mod servește aceasta interesul public sau buna guvernanță a companiilor de stat.
Această schimbare vine într-un moment în care statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi accelerate pentru a implementa directiva europeană privind echilibrul genului în conducerea companiilor listate (ținta este de 33% pentru genul subreprezentat, din toate posturile de administrator până în 2026). În mod regretabil, România alege să slăbească unul dintre puținele mecanisme legislative concrete care vizau asigurarea reprezentării echitabile a femeilor în funcțiile de conducere. Subliniem faptul că această modificare legislativă a fost adoptată fără consultarea prealabilă a organizațiilor reprezentative din domeniul egalității de șanse, fără o analiză de impact transparentă și fără dezbatere publică.
Lipsa dialogului social pe un subiect cu implicații atât de importante subminează încrederea în procesul legislativ și afectează calitatea guvernanței publice. Eliminarea obligativității cotei de gen poate conduce la perpetuarea inegalităților structurale și la excluderea femeilor din poziții strategice de decizie. Reprezentarea echitabilă nu este un gest simbolic, ci o condiție esențială pentru o guvernanță echilibrată, diversă și performantă. Datele internaționale arată că organizațiile cu echipe de conducere echilibrate din punct de vedere al genului obțin rezultate mai bune, inclusiv în ceea ce privește transparența, integritatea și sustenabilitatea.
În calitate de organizație care promovează antreprenoriatul feminin și egalitatea de șanse, CONAF solicită ferm reanalizarea acestor modificări și revenirea la forma anterioară a articolului 5 alin. (5) din OUG nr. 109/2011. De asemenea, cerem autorităților să includă în mod real societatea civilă și organizațiile specializate în procesul de elaborare a politicilor publice care vizează guvernanța corporativă. România nu și mai poate permite să pași înapoi în materie de echitate și includere. Este momentul ca statul român să demonstreze angajamentul său real pentru principiile egalității de gen, nu doar prin declarații, ci prin legislație clară, aplicabilă și fermă.
No Comments