Antreprenor EU. Oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă

Eveniment Antreprenor EU

Antreprenor EU. Oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF împreună cu Patronatul Femeilor Antreprenor și Universitatea de Vest organizează prima conferință din seria Antreprenor EU. Oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă, în data de 9 iunie 2022. Evenimentul va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara în Amfiteatrul A01, începând cu ora 11:00. 

„În contextul incertitudinii care domină economia lumii în acest moment, trebuie să valorificăm oportunitățile programelor de finanțare europeană. Nu avem doar șansa Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care vom primi de la UE granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR). Mai avem posibilitatea de a accesa alte 13 miliarde de euro până la finalul anului viitor, fonduri neconsumate din exerciţiul financiar 2014-2020. Trebuie să valorificăm toate posibilitățile de finanțare europeană pentru a consolida afacerile și pentru a crea bunăstare. Pentru a face asta, trebuie să ne unim eforturile, să decriptăm ofertele și să simplificăm accesul la finanțare”, a spus Cristina Chiriac, președinta CONAF.

Antreprenor EU. Oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă

Antreprenor EU. Oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă

 

Conferința care debutează la Universitatea de Vest din Timișoara va avea ca scop o analiză a modului în care putem accelera absorbția fondurilor europene, recunoscând și atenuând în același timp asimetriile apărute între diverse domenii sau între diferite regiuni ale țării. Conferința va reuni perspectivele factorilor de decizie politică, a cadrelor universitare, a liderilor în afaceri și finanțe, precum și a economiștilor din diferite instituții din sectorul privat și public.

România are o șansă unică de a consuma bani europeni atât din PNRR, cât și din programele „clasice” de finanțare europeană. Însă, pentru eficiență, trebuie să identificăm sursele absorbției deficitare și să găsim soluții care să fluidizeze consumarea fondurilor alocate și aceasta este o temă de reflecție și de dezbatere în cadrul conferinței.

Unul dintre blocajele absorbției fondurilor europene, mai ales pentru firmele mici și mijlocii, a fost intensitatea și rigiditatea birocrației. Noul cadru oferă mai puțină birocrație și modalități mai simple de solicitare a plăților (în special pentru întreprinderile și antreprenorii care beneficiază de sprijinul UE). Cum se va atinge acest obiectiv la nivelul României? Ce instrumente/modalități de simplificare a atragerii fondurilor europene și respectiv de implementare a proiectelor sunt avute în vedere? Iată câteva întrebări cărora le vom afla răspunsurile în cadrul conferinței.

Programele europene de finanțare deschid un nou ciclu de creditare a IMM-urilor și CONAF consideră că este recomandat ca băncile să regândească procedurile de acordare a împrumuturilor pentru firmele mici și mijlocii, de așa manieră încât atât afacerile cât și creditorii să beneficieze de noile oportunități. Nu avem o evaluare la nivel național a nevoii de finanțare a afacerilor mici și mijlocii locale, dar potrivit unui raport al Băncii Mondiale, microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii din lume au nevoi financiare nesatisfăcute de aproximativ 5,2 trilioane de dolari pe an, de aproximativ 1,5 ori mai mult decât piața actuală de creditare pentru astfel de afaceri. Alături de reprezentanți ai mediului bancar, autorități locale și centrale, antreprenori și alți factori de decizie din România vom căuta să găsim soluții pentru fluidizarea creditării afacerilor mici și mijlocii, care să susțină atragerea banilor europeni.

Accesul la finanțarea europeană este esențial în sprijinirea redresării economice, dar unele zone ale țării au rămas în urmă din perspectiva dezvoltării și nu toate se pot redresa în același ritm. De aceea, CONAF va organiza conferințe pe aceeași temă în mai multe orașe ale țării, pentru a transmite antreprenorilor informații esențiale și pentru a înțelege problemele și sursele blocajelor în absorbția fondurilor europene, a căror sinteză va fi prezentată autorităților competente. Progresele în ceea ce privește digitalizarea și tranziția energetică depind în mod decisiv de abilitatea antreprenorilor locali de a accesa banii europeni.

„Economia românească nu funcționează independent de contextul european, iar activitatea mediului de afaceri nu poate funcționa desprinsă de deciziile guvernamentale”, a spus Cristina Chiriac, președinta CONAF. 

Proiectul „Antreprenor EU. Oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă” reprezintă un proiect național, dedicat creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene ca soluție de dezvoltare durabilă. Seria de evenimente va avea loc în 6 orașe din România, în cadrul cărora vom aduna aproximativ 60 de speakeri și peste 1000 de antreprenori, cu obiectivul de a crea un memorandum complet care va centraliza soluțiile și instrumentele specific identificării, evalăurii și implementării proiectelor bazate pe fondurile europene.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen, egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business.

 

*Accesul la eveniment este gratuit în baza înscrierii la office@conaf.ro

 

 

No Comments

Post A Comment